lipca 07, 2017

Sałatka z bobem, sosem truflowym i chipsami z szałwii


Składniki:
(3 porcje)
  • 2 szkl. łuskanego bobu (u mnie pół na pół zielony i czerwony)
  • sałata (jaką lubisz)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego majeranku
  • sól, pieprz

Sos truflowy
  • ¼ szkl. oliwy truflowej
  • 1 płaska łyżeczka musztardy, np. dijon
  • 2 szczypty cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ½ szkl. oleju

Chipsy z szałwii
  • trochę oleju
  • garść listków szałwii
  • szczypta soli



Sos: Oliwę truflową wlej do wyższego i wąskiego  naczynia. Dodaj musztardę, rozpuszczone i ostudzone masło, cukier, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj blenderem. Wlewaj ciurkiem olej i cały czas miksuj. Dopraw jeszcze solą jeśli potrzeba. Wstaw sos do lodówki (zrobi się trochę gęstszy).

Chipsy z szałwii: Na patelnię wlej tyle oleju, aby pokrył tylko dno i mocno rozgrzej. Posól  i wrzucaj listki jeden obok drugiego. Zaczną skwierczeć i zmienią kolor na ciemno zielony (trwa to kilka sekund). Wyjmuj chipsy delikatnie i układaj na ręczniku papierowym.

Z obranego bobu zdejmij żółto-zielone podłużne części. Wrzuć bób na wrzątek i od chwili ponownego zagotowania gotuj przez 2-3 minuty. Odcedź bób i lekko przestudź. Wsyp do miski, dodaj posiekaną drobniutko cebulę, starty drobno czosnek, oliwę z oliwek, listki majeranku obrane z łodyżek i roztopione masło. Posól i popieprz, wymieszaj.
Bób wraz z marynatą (nie obieraj bobu z łupinek, po upieczeniu są miękkie i pyszne) wyłóż do naczynia do zapiekania (możesz je dodatkowo wyłożyć folią aluminiową), przykryj, np. folią i piecz przez 15 minut w 200. Odkryj folię i piecz przez kolejne 15 minut.
Przestudzony bób układaj na sałacie, dodaj chipsy z szałwii i polej sosem truflowym. Podawaj z pieczywem pszennym podpieczonym na grillu lub zrumienionym na suchej patelni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz