Składniki:
(na trochę ponad 1/2
litra syropu)
- 1 szkl. świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek, lekko upchanych w szklance palcami)
- 2 szkl. wody
- 1,5 szkl. cukru
- sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny
Do garnka wlej wodę,
dodaj cukier i doprowadź do zagotowania. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i
gotuj przez 10 minut.
Wsyp kwiatki lawendy i
wlej sok z cytryny. Zamieszaj i gotuj przez minutę.
Zdejmij garnek z ognia i
przykryj pokrywką. Odstaw na około 3 godziny.
Zimny syrop przecedź,
najlepiej przez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij
resztki syropu z mokrych kwiatków.
Przelej do buteleczek
lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować.
Syrop dodawaj do wody,
herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz