lipca 11, 2017

Syrop lawendowy



Składniki:
(na trochę ponad 1/2 litra syropu)
  • 1 szkl. świeżych kwiatów lawendy (oberwanych z łodyżek, lekko upchanych w szklance palcami)
  • 2 szkl. wody
  • 1,5 szkl. cukru
  • sok wyciśnięty z 1 niedużej cytryny


Do garnka wlej wodę, dodaj cukier i doprowadź do zagotowania. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj przez 10 minut.
Wsyp kwiatki lawendy i wlej sok z cytryny. Zamieszaj i gotuj przez minutę.
Zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na około 3 godziny.
Zimny syrop przecedź, najlepiej przez pieluszkę tetrową lub białą ściereczkę kuchenną. Wyciśnij resztki syropu z mokrych kwiatków.
Przelej do buteleczek lub lub małych słoiczków, możesz zapasteryzować.
Syrop dodawaj do wody, herbaty, koktajli, kremów do ciast i tortów, nasączaj blaty biszkoptowe.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz