Składniki:
(12-13 sztuk)
Karmelizowana cebula
- 300 g obranej białej cebuli
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- sok z 1/4 cytryny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Wierzch
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka cukru
- pojedyncze krążki cebuli
Cebulę pokrój w grubą kostkę.
Do garnka o grubym dnie
wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje i będzie całkiem płynny.
Nie mieszaj podczas karmelizacji. Dodaj masło, sok z cytryny i wrzątek,
mieszaj kołysząc i potrząsając garnkiem.
Dorzuć cebulę i mieszaj drewnianą
łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
W misce wymieszaj mąkę,
proszek do pieczenia, mak i cukier. Wlej mleko, olej i wbij jajko. Zmiksuj krótko. Dodaj skarmelizowaną zimną cebulę i ponownie miksuj.
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki/foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości.
Na wierzchu ułóż po 2-3 cienkie krążki cebuli, posyp szczyptą maku i
dużą szczyptą cukru.
Piecz około 25 minut do ładnego zrumienienia. Podawaj po ostudzeniu lub jeszcze ciepłe.
Aga Milutka, dziękuję Ci ślicznie! :)
OdpowiedzUsuń