grudnia 13, 2017

Muffiny cebulowo-makowe


Składniki:
(12-13 sztuk)

Karmelizowana cebula

  • 300 g obranej białej cebuli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Wierzch
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka cukru
  • pojedyncze krążki cebuli



Cebulę pokrój w grubą kostkę. 

Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje i będzie całkiem płynny. Nie mieszaj podczas karmelizacji. Dodaj masło, sok z cytryny i wrzątek, mieszaj kołysząc i potrząsając garnkiem. 
Dorzuć cebulę i mieszaj drewnianą łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. 

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, mak i cukier. Wlej mleko, olej i wbij jajko. Zmiksuj krótko. Dodaj skarmelizowaną zimną cebulę i ponownie miksuj. 
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki/foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości. Na wierzchu ułóż po 2-3 cienkie krążki cebuli, posyp szczyptą maku i dużą szczyptą cukru. 

Piecz około 25 minut do ładnego zrumienienia. Podawaj po ostudzeniu lub jeszcze ciepłe.







3 komentarze: