Składniki:
(12-13 sztuk)
Karmelizowana cebula
- 300 g obranej białej cebuli
 - 5 łyżek cukru
 - 1 łyżka masła
 - sok z 1/4 cytryny
 - 1/2 szklanki wrzącej wody
 
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 szklanki cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki maku
 - 1 jajko
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 szklanka mleka
 
Wierzch
- 1 łyżka maku
 - 1 łyżka cukru
 - pojedyncze krążki cebuli
 
Cebulę pokrój w grubą kostkę. 
Do garnka o grubym dnie
wsyp cukier i podgrzewaj, aż się skarmelizuje i będzie całkiem płynny.
Nie mieszaj podczas karmelizacji. Dodaj masło, sok z cytryny i wrzątek,
mieszaj kołysząc i potrząsając garnkiem. 
Dorzuć cebulę i mieszaj drewnianą
łyżką. Gotuj, aż płyn całkiem odparuje, a cebula zrobi się złota. Zdejmij z ognia i ostudź.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. 
W misce wymieszaj mąkę,
proszek do pieczenia, mak i cukier. Wlej mleko, olej i wbij jajko. Zmiksuj krótko. Dodaj skarmelizowaną zimną cebulę i ponownie miksuj. 
Ciasto rozdziel pomiędzy papilotki/foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości.
Na wierzchu ułóż po 2-3 cienkie krążki cebuli, posyp szczyptą maku i
dużą szczyptą cukru. 
Piecz około 25 minut do ładnego zrumienienia. Podawaj po ostudzeniu lub jeszcze ciepłe.




Aga Milutka, dziękuję Ci ślicznie! :)
OdpowiedzUsuń