Składniki:
(około 65 szt. pierożków)
Ciasto
- 400 g. mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szkl. gorącej wody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Farsz
- 500 g. wyłuskanego bobu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/4 szkl. pestek słonecznika + garść do posypania
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Sos ogórkowy
- 6 średnich gruntowych ogórków
- 50 g. masła
- sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny
- kilka listków szałwii
- sól, pieprz i cukier do smaku
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Przełóż do wyższego naczynia.
Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż na suchej patelni, wystudź i zmiel na proszek w młynku.
Do bobu dodaj 2 łyżki wody z jego gotowania, cebulę, słonecznik, posiekany czosnek, listki pietruszki i majeranek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj.
Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj jajko, żółtko i olej, wymieszaj. Wlewaj po trochę gorącej wody i siekaj nożem, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto rękami. Zrób z ciasta kulę i przykryj ją miską na 5 minut.
Bierz po kawałku ciasta i rozwałkowuj jak najcieniej. Wykrawaj radełkiem lub nożem kwadraty o boku około 6 cm., nakładaj po niecałej łyżeczce farszu. Brzegi smaruj odrobiną wody i sklejaj 2 przeciwległe rogi, aby powstał trójkąt. Dwa końce sklejaj u podstawy trójkąta a górny róg i boki podwiń trochę ku górze.
Tortellini układaj na posypanej mąką stolnicy. Gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz