sierpnia 17, 2018

Smażone spring rollsy z łososia



Składniki:
(2 porcje)

  • 240 g. filetu z łososia (bez skóry)
  • 4 małe okrągłe arkusze papieru ryżowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
Do podania:
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/4 szkl. sosu sojowego
  • 2 ogórki gruntowe

Sezam zrumień na suchej patelni.

Rybę pokrój na 4 małe fileciki o wymiarach 3x7 cm. Oprósz pieprzem i skrop sokiem z cytryny. 
Arkusz paprieru ryżowego zanurz na 2 sekundy w lekko ciepłej wodzie, rozłóż na desce. Po chwili ułóż na środku filecik łososia otulony listkami natki pietruszki. Zawiń go jak krokieta. Tak samo postępuj z pozostałymi trzema arkuszami.

Na małej patelni rozgrzej dobrze olej kokosowy. Połóż spring rollsy z łososiem i smaż po około 2 minuty z obu stron, do zrumienienia. Wyłóż na ręcznik papierowy dla odcieknięcia tłuszczu.

Podawaj z sosem sojowym, cienkimi plasterkami świeżego ogórka, posyp uprażonym sezamem i czarnuszką.




1 komentarz:

  1. Dodaj swoją stronę Za darmo !!!

    http://dobry-ebook.forumpolish.com/f8-katalog-stron

    OdpowiedzUsuń