Składniki:
(4 porcje)
- 800 g. obranych ze skórki dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g. obranej marchewki
- 25 g. obranej pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. wody
- kilkanaście listków bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 niepełna łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Mus z awokado
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 łyżeczka mascarpone
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki.
Pomidory podziel na cząstki.
W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę i czosnek, smaż na dużym ogniu około 4 minut, aż zaczną się przypalać. Dodaj pokrojone pomidory i 1 szklankę wody. Posłódź i posól. Przykryj garnek i gotuj 30 minut.
Do zupy dodaj listki bazylii i pieprz do smaku, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne.
Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek.
Jaka apetyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Najlepsza ze swojskich ekologicznych pomidorków:)
UsuńCudowne zdjęcia. Pyszna zupa. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A chętnie dołączę :D
Usuń