Ciasto na foccacię przygotuj wieczorem i włóż do lodówki. Rano ciesz się świeżym, chrupiącym dodatkiem do śniadania :)
Składniki:
(2 szt.)
Ciasto
- 300 g. mąki pszennej (typ 650)
- 5 g. soli
- 160 g. wody
- 5 g. świeżych drożdży
- 20 g. oliwy z oliwek
Dodatki
- 1 łyżka Vegety Natur z Czosnkiem
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 8 szt. drylowanych oliwek np. kalamata
Drożdże rozpuść w 5 łyżkach letniej wody, dodaj 2 łyżeczki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
W większej misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą. Wlej do mąki rozczyn drożdżowy, pozostałą wodę oraz oliwę. Wymieszaj a gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj rękami, aż będzie gładkie i elastyczne.
Zrób z ciasta kulę, włóż do miski, nakryj talerzem i schowaj do lodówki na 12 godzin.
Rano ciasto podziel na pół i każdą część rozwałkuj na grubość około 6-7 mm. (dowolny kształt). Połóż na posmarowanej olejem dużej blasze i odczekaj 20 minut.
Placki posmaruj dobrej jakości oliwą, poukładaj plasterki czosnku, oliwek i kapary. Posyp przyprawą Vegeta Natur z Czosnkiem.
Foccacie piecz w piecu rozgrzanym do 250°C przez 10 minut, do zrumienienia. Zajadaj od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz