Składniki:
(2 porcje)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g. mrożonych muli
- 2 łyżeczki schłodzonego masła
- listki bazylii i natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3/4 szkl. fondu rybnego
Fond rybny
- 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku (w łupinkach)
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 małego kopru włoskiego
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 15 cm. kawałek pora
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Makaron pełnoziarnisty
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki wody
Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Cebulę przekrój i opal nad palnikiem. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę.
Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut.
Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut.
Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki.
Ze składników na makaron zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj miską i odczekaj 30 minut. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na makaron dowolnej szerokości.
Gotuj w osolonej wodzie 3-4 minuty.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2 minuty, aż zmięknie ale nie pozwól się zrumienić. Wlej 3/4 szkl. fondu, gotuj aż połowa odparuje. Wrzuć mule i podgrzewaj 4 minuty. Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dorzuć schłodzone masło, zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj.
Rozłóż makaron z mulami na talerze, posyp parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz