Składniki :
(na keksówkę o wymiarach 8,5 cm. / 22,5 cm.)
- 230 g. aktywnego zakwasu żytniego (używam tego)
- 600 g. mąki żytniej typ 720
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka miodu
- 350 ml. letniej wody
Oraz
- 1-2 liście chrzanu
- mąka żytnia do posypania wierzchu chleba
Mąkę wsyp do dużej miski. Wymieszaj z solą, cukrem, miodem i zakwasem. Wlej wodę, wymieszaj.
Wyłóż ciasto na stolnicę i krótko wyrób rękami.
Dno formy wyłóż jednym dużym lub dwoma mniejszymi liśćmi chrzanu (mogą wychodzić na boki formy).
Z ciasta uformuj podłużny chlebek i włóż do blaszki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, na 5-6 godzin.
Do piekarnika wstaw metalowy kubek z wodą (pieczenie z parą). Rozgrzej piekarnik do 250°C.
Wyrośnięty chleb zwilż lekko z wierzchu wodą i posyp mąką. Piecz przez 10 minut (grzanie góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 230°C i piecz 20 minut (grzanie dół).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz