Składniki:
(24 szt.)
Ciasto jasne
- 100 g. masła
- 50 g. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g. mąki pszennej
Ciasto z karobem
- 100 g. masła
- 40 g. cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 20 g. karobu
- 130 g. mąki pszennej
Oba masła powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto jasne: Masło miksuj w wysokiej misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż masa zrobi się puszysta i jasna, około 3 minut na wysokich obrotach. Wsyp mąkę i zmiksuj. Wyłóż ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.
Z ciastem ciemnym postępuj tak samo. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z karobem.
Ciasto jasne podziel na 3 części i uformuj na blacie 3 długie wałki. Z ciastem ciemnym zrób tak samo. Złącz wałki ciemne i jasne na przemian, a następnie lekko skręć i zruluj jeden gruby wałek o średnicy 5-6 cm. Pokrój wałek na około 1 cm. plasterki. Uformuj każdy plasterek w dłoniach i kładź na natłuszczonej blaszce w odstępach od siebie.
Włóż ciastka na blaszce do lodówki na 30 minut.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Studź na kratce.
http://szumrumi.pl
OdpowiedzUsuń