Składniki:
(4 porcje)
- 200 g. czarnej soczewicy
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki suchego kuskusu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr gorącego słonego bulionu warzywnego
- 4 małe cykorie
- 2 garści nerkowców
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki grubo mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni.
Soczewicę opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szklij przez minutę. Wsyp soczewicę, mieszaj i smaż 3 minuty.
Wlej 1 szklankę bulionu i czekaj aż soczewica go wchłonie. Wlej kolejną szklankę wywaru, odczekaj. Dodaj resztę pozostałego bulionu. Gdy większość płynu zostanie wchłonięta dodaj kuskus, nerkowce i pokrojoną w małą kostkę cukinię.
Mieszaj a gdy bulion zostanie wchłonięty dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zwiększ ogień i smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
Cykorię podziel wzdłuż na pół. Na drugiej dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Połóż cykorie rozcięciami ku górze i smaż 2 minuty. Posól , popieprz, posyp cukrem i ostrą papryką. Przewróć na drugą stronę i smaż aż się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz