sierpnia 27, 2019

Czarna soczewica z kuskusem i cykorią



Składniki:
(4 porcje)

  • 200 g. czarnej soczewicy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki suchego kuskusu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr gorącego słonego bulionu warzywnego
  • 4 małe cykorie
  • 2 garści nerkowców
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki grubo mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni.

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szklij przez minutę. Wsyp soczewicę, mieszaj i smaż 3 minuty.

Wlej 1 szklankę bulionu i czekaj aż soczewica go wchłonie. Wlej kolejną szklankę wywaru, odczekaj. Dodaj resztę pozostałego bulionu. Gdy większość płynu zostanie wchłonięta dodaj kuskus, nerkowce i pokrojoną w małą kostkę cukinię.

Mieszaj a gdy bulion zostanie wchłonięty dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zwiększ ogień i smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Cykorię podziel wzdłuż na pół. Na drugiej dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Połóż cykorie rozcięciami ku górze i smaż 2 minuty. Posól , popieprz, posyp cukrem i ostrą papryką. Przewróć na drugą stronę i smaż aż się przyrumieni.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza