(10 szt.)
Ciasto:
- 500 g. mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 80 g. masła
- 100 g. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie "Kawa Inka":
- 3 łyżki Kawy Inki
- 1/3 szkl. mleka
- 60 g. rodzynek
- 4 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki pszennej
Glazura:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto: Podgrzej leciutko szklankę mleka, ma być tylko ciepławe. Odlej 1/2 szklanki do miseczki, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Resztę mleka podgrzej odrobinę mocniej i dodaj masło aby się rozpuściło.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Jajka rozbełtaj dobrze widelcem w miseczce z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Do misy z mąką wlej podrośnięty zaczyn, jajka z cukrami i ostudzone mleko z masłem. Dobrze wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 10 minut.
Zostaw ciasto w misce, przykryj ją ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nadzienie: Rodzynki włóż do szklanki. Mleko zagotuj i zalej nim rodzynki, pozostaw do wystygnięcia. Przełóż rodzynki wraz z mlekiem do wysokiego i wąskiego naczynia, zblenduj na papkę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Glazura: Miód lekko podgrzej z sokiem z cytryny, odstaw.
Tortownicę o średnicy 24 cm. posmaruj odrobiną masła.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na 10 równych części. Każdą cześć zroluj w długi, około 30 cm. wałek, który następnie rozwałkuj. Paski ciasta smaruj przygotowanym nadzieniem kawowym i zroluj w ślimaczki. Układaj je pionowo w tortownicy w równych odstępach od siebie. Odstaw bułeczki na 20 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz bułeczki przez 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz