września 02, 2019

Odrywane ślimaczki z nadzieniem kawowym




Składniki:
(10 szt.)

Ciasto:
  • 500 g. mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 80 g. masła
  • 100 g. cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie "Kawa Inka":
  • 3 łyżki Kawy Inki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 60 g. rodzynek
  • 4 łyżki cukru kokosowego (lub trzcinowego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki mąki pszennej
Glazura:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto: Podgrzej leciutko szklankę mleka, ma być tylko ciepławe. Odlej 1/2 szklanki do miseczki, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Resztę mleka podgrzej odrobinę mocniej i dodaj masło aby się rozpuściło.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Jajka rozbełtaj dobrze widelcem w miseczce z resztą cukru i cukrem waniliowym. 
Do misy z mąką wlej podrośnięty zaczyn, jajka z cukrami i ostudzone mleko z masłem. Dobrze wymieszaj i wyrabiaj ciasto około 10 minut.
Zostaw ciasto w misce, przykryj ją ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Nadzienie: Rodzynki włóż do szklanki. Mleko zagotuj i zalej nim rodzynki, pozostaw do wystygnięcia. Przełóż rodzynki wraz z mlekiem do wysokiego i wąskiego naczynia, zblenduj na papkę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Glazura: Miód lekko podgrzej z sokiem z cytryny, odstaw.

Tortownicę o średnicy 24 cm. posmaruj odrobiną masła. 
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i podziel na 10 równych części. Każdą cześć zroluj w długi, około 30 cm. wałek, który następnie rozwałkuj. Paski ciasta smaruj przygotowanym nadzieniem kawowym i zroluj w ślimaczki. Układaj je pionowo w tortownicy w równych odstępach od siebie. Odstaw bułeczki na 20 minut do podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzej do 180°C, piecz bułeczki przez 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się zbyt mocno rumienić, przykryj go folią aluminiową.

Upieczone ślimaczki od razu po wyjęciu z pieca posmaruj pędzelkiem wcześniej przygotowaną glazurą i pozostaw do ostudzenia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz