sierpnia 05, 2019

Faszerowana cukinia w sosie pomidorowym



Składniki:
(5 szt.)

  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g. mięsa mielonego z łopatki
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry
  • 50 g. startej mozzarelli
  • 20 g. parmezanu
  • sól, pieprz
Sos pomidorowy:
  • 550 g. passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Dodaj mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut.
Wystudź mięso a następnie wymieszaj ze startą mozzarellą.

Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Środki napełnij mięsem mocno dociskając do dna naczynia.

Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut.

Sos wlej do naczynia z nadzianymi cukiniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie rozłóż na cukiniach po trochę startego drobno parmezanu i piecz jeszcze 10 minut.





3 komentarze: