Składniki:
(5 szt.)
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g. mięsa mielonego z łopatki
- 3 gałązki tymianku
- 3 łyżki oleju
- po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry
- 50 g. startej mozzarelli
- 20 g. parmezanu
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 550 g. passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Dodaj mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut.
Wystudź mięso a następnie wymieszaj ze startą mozzarellą.
Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Środki napełnij mięsem mocno dociskając do dna naczynia.
Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut.
Sos wlej do naczynia z nadzianymi cukiniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie rozłóż na cukiniach po trochę startego drobno parmezanu i piecz jeszcze 10 minut.
Cukinii akurat mam sporo więc pędzę do kuchni, pa
OdpowiedzUsuńSuper :) Życzę smacznego! :D
UsuńBez cukinii też się nie mogę obejść
OdpowiedzUsuń