lipca 30, 2019

Krem ogórkowy z kawiorem





Składniki :
(4 porcje)
  • 600 g. obranych ze skórki ogórków gruntowych
  • 1 duża cebula
  • 200 g. obranych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1,5 szkl. wody
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • 6 gałązek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie czarny kawior z taszy)

Kromki chleba tostowego zrumień z obu stron na suchej patelni lub w opiekaczu.

Do garnka wlej oliwę truflową, dodaj posiekaną drobno cebulę i szklij przez 3 minuty, nie rumieniąc. Wrzuć pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i wlej 1,5 szkl. gorącej wody. Przykryj garnek i gotuj 15 minut.

Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 15 minut. Wlej śmietankę i dorzuć posiekany koperek. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj zupę na krem (najlepiej w blenderze kielichowym). Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Podawaj z kawiorem i grzankami.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza