(4 porcje)
- 600 g. obranych ze skórki ogórków gruntowych
- 1 duża cebula
- 200 g. obranych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy truflowej
- 1,5 szkl. wody
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- 6 gałązek koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżeczki kawioru (u mnie czarny kawior z taszy)
Kromki chleba tostowego zrumień z obu stron na suchej patelni lub w opiekaczu.
Do garnka wlej oliwę truflową, dodaj posiekaną drobno cebulę i szklij przez 3 minuty, nie rumieniąc. Wrzuć pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki i wlej 1,5 szkl. gorącej wody. Przykryj garnek i gotuj 15 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 15 minut. Wlej śmietankę i dorzuć posiekany koperek. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj zupę na krem (najlepiej w blenderze kielichowym). Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawaj z kawiorem i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz