Składniki:
(forma na tartę o średnicy 28 cm.)
Czekoladowy spód:
- 45 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
- 250 g. mąki pszennej
- 150 g. mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 80 g. cukru pudru
- 100 g. twardego oleju kokosowego
- 3 łyżki śmietany 18%
Krem czekoladowy:
- 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
- 400 g. śmietanki 36%
Orzechowy karmel:
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g. śmietanki 36%
- 2 łyżeczki masła
Orzechowa kruszonka:
- 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 łyżki masła
Oraz:
- 30 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
- 2 łyżki mleka
Krem: W rondelku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Po 2 minutach dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Ostudź i wstaw do lodówki na noc.
Spód: Obie mąki, cukier puder, proszek i kakao wymieszaj na stolnicy. Dodaj startą drobno czekoladę, drobno pokruszony olej kokosowy i śmietanę. Zagnieć ciasto. Kawałkami ciasta wylep dno i brzegi formy do tarty, uprzednio natłuszczonej masłem. Na dnie zrób nakłucia widelcem. Piecz w 180°C przez 20 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszaj ręką w misce, aż powstaną grudki. Rozłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.
Karmel: Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na mocnym ogniu, czekaj aż się rozpuści i zrobi bursztynowego koloru (nie mieszaj w trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym karmelu.
Na kremie rozsyp orzechową kruszonkę.
30 g. czekolady rozpuść nad parą wodną, wymieszaj z mlekiem. Zrób czekoladowe zygzaki na kruszonce.
Zjadłabym taką tartę - uwielbiam ciasta orzechowe :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam orzechy, a połączeniu z czekoladą- poezja... :)
UsuńO matulu jakie to musi być obłędne w smaku 😍
OdpowiedzUsuńnie da się zaprzeczyć, jest boska :) Polecam i życzę wszystkiego słodkiego! :)
UsuńSpróbowałam upiec, wyszła fenomenalna!!!
OdpowiedzUsuńSuper! :) To najlepsza recenzja dla tej tarty :) PS. Jakie ciasteczka u Pani... :)))
Usuń