września 28, 2019

Czekoladowa tarta z orzechowym karmelem i kruszonką





Składniki:
(forma na tartę o średnicy 28 cm.)

Czekoladowy spód:

  • 45 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 250 g. mąki pszennej
  • 150 g. mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g. cukru pudru
  • 100 g. twardego oleju kokosowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
Krem czekoladowy:
  • 135 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 400 g. śmietanki 36%
Orzechowy karmel:
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g. śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki masła
Orzechowa kruszonka:
  • 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki grubo mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki masła
Oraz:
  • 30 g. czekolady klasycznej gorzkiej Goplana
  • 2 łyżki mleka

Krem: W rondelku podgrzej śmietankę, prawie do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Po 2 minutach dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Ostudź i wstaw do lodówki na noc.

Spód: Obie mąki, cukier puder, proszek i kakao wymieszaj na stolnicy. Dodaj startą drobno czekoladę, drobno pokruszony olej kokosowy i śmietanę. Zagnieć ciasto. Kawałkami ciasta wylep dno i brzegi formy do tarty, uprzednio natłuszczonej masłem. Na dnie zrób nakłucia widelcem. Piecz w 180°C przez 20 minut.

Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszaj ręką w misce, aż powstaną grudki. Rozłóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 15-20 minut.

Karmel: Na patelnię wsyp cukier. Podgrzewaj na mocnym ogniu, czekaj aż się rozpuści i zrobi bursztynowego koloru (nie mieszaj w trakcie rozpuszczania!). Następnie do karmelu wsyp orzechy, wlej śmietankę, dodaj masło i sól. Wymieszaj ostrożnie. Rozsmaruj orzechowy karmel na spodzie tarty. Odstaw do wystudzenia.

Schłodzoną czekoladową śmietankę i ubij mikserem na gładki i sztywny krem (nie ubijaj zbyt długo aby się nie zwarzył!). Krem rozłóż na wystudzonym karmelu.
Na kremie rozsyp orzechową kruszonkę. 
30 g. czekolady rozpuść nad parą wodną, wymieszaj z mlekiem. Zrób czekoladowe zygzaki na kruszonce.








6 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką tartę - uwielbiam ciasta orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam orzechy, a połączeniu z czekoladą- poezja... :)

      Usuń
  2. O matulu jakie to musi być obłędne w smaku 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie da się zaprzeczyć, jest boska :) Polecam i życzę wszystkiego słodkiego! :)

      Usuń
  3. Spróbowałam upiec, wyszła fenomenalna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! :) To najlepsza recenzja dla tej tarty :) PS. Jakie ciasteczka u Pani... :)))

      Usuń