Składniki:
(tortownica o średnicy 18 cm.)
Biszkopt 1:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Biszkopt 2:
Składniki identyczne jak na biszkopt 1.
Krem:
- 400 g. śmietanki 36%
- 500 g. mascarpone
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 200 g. białej czekolady
- 2 szkl. malin
Do nasączenia:
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
Śmietankę i mascarpone schłódź w lodówce przez co najmniej 5 godzin.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza formę.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Proszek do pieczenia wymieszaj z przesianą mąką.
Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
Wsyp delikatnie mąkę z proszkiem i mieszaj ciasto bardzo powoli szpatułką. Wlej ocet i olej, połącz z ciastem bardzo delikatnie.
Ciasto wylej do blaszki i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu blaszki odczekaj kilka sekund a następnie upuść ją wraz z ciastem na podłogę z wysokości około 20 cm. Odczekaj 15 minut, wyjmij biszkopt z blachy i wystudź na kratce.
Tak samo postąp z biszkoptem nr 2.
1 szklankę wody zagotuj, ostudź, wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny.
100 g. śmietanki przelej do małego rondelka, doprowadź do wrzenia z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Wystudź i schłódź w lodówce.
Połącz śmietankę z wanilią z pozostałą z lodówki. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach miksera. Dosyp cukier puder i miksuj ponownie, aż śmietanka będzie prawie ubita. Dodaj mascarpone i ubijaj aż krem będzie ubity na sztywno (zaprzestań dalszego miksowania, inaczej krem się zwarzy!).
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w misce na parą wodną, wystudź.
Oba zimne biszkopty przekrój na pół, otrzymasz 4 blaty. Pierwszy połóż na paterze i nasącz wcześniej przygotowaną wodą z cytryną. Rozsmaruj 1/4 kremu waniliowego, powciskaj w krem sporą garść malin. Połóż 2 blat, nasącz, wyłóż krem i maliny. 3 blat, krem, maliny. Nasącz 4 blat i połóż na kremie.
Pozostałą 1/4 część kremu wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Posmaruj masą wierzch i boki tortu. Wstaw na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz