Składniki:
(około 40 sztuk)
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej + do podsypywania
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 1 szkl. suchego pęczaku
- 30 g. suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Okrasa:
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 1 gałązka tymianku
- sól
Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Grzyby mocz w wodzie również 8 godzin.
Kaszę odcedź, przepłucz wodą, zalej wrzątkiem i gotuj z 1 łyżeczką soli przez 15 minut, na małej mocy palnika.
Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły przez 15 minut. Odcedź.
3 łyżki wody po gotowaniu kaszy wlej do malaksera, resztę wody odcedź. Połowę kaszy oraz grzyby włóż do malaksera i zmiksuj.
Na 1 łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojony drobniutko czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj drugą łyżkę masła, kaszę z grzybami oraz kaszę w całości. Przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj często i smaż na małym ogniu około 10 minut. Wystudź.
Okrasa: Na łyżce masła smaż posiekaną cebulę aż zacznie się rumienić. Dorzuć orzechy zmiksowane w malakserze na malutkie kawałeczki oraz listki tymianku. Smaż aż orzechy się zezłocą. Dodaj sól, tymianek oraz pozostałe masło.
Mąkę wymieszaj na stolnicy z solą. Wlej olej i powoli po trochę wody. Mieszaj nożem a następnie po wlaniu całej wody zagnieć rękami gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut. Porcje ciasta rozwałkowuj cienko, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepione pierogi układaj na blacie posypanym mąką. Gotuj pierogi w osolonej wodzie około 3 minut.
Brzmi jak farsz idealny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO mój boże. Zjadłabym absolutnie wszystkie. Tylko niech ktoś mi zrobi ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pierogi, ale fakt troszkę pracochłonne danie ;) Najlepiej robić we dwójkę, jedno wałkuje, drugie lepi :) U mnie to działa :D
Usuń