Składniki:
(3-4 porcje)
- 150 g. suchej kaszy bulgur
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 120 g. obranej marchewki
- 220 g. obranego selera
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 3/4 szkl. doprawionego wywaru warzywnego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka masła
- 3 garście rukoli
- 3 łyżki pokrojonego w małą kosteczkę sera Dorblu
- garść pokruszonych orzechów laskowych
- sól, pieprz
Marchew i seler pokrój w dużą kostkę, o boku około 1,5 cm. Wrzuć do naczynia do zapiekania, posyp solą i pieprzem oraz polej olejem. Posyp listkami tymianku i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w 200°C przez 15 minut. Następnie odkryj warzywa i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij z pieca.
Orzechy laskowe upraż na patelni.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek w plasterkach i posiekaną drobno cebulę. Szklij przez minutę, wsyp kaszę. Mieszaj i smaż 2 minuty.Wlej połowę ciepłego wywaru i zaczekaj aż prawie cały zostanie wchłonięty przez kaszę.
Wlej resztę wywaru, dodaj tahini i pieczone warzywa. Delikatnie mieszaj i duś na małym ogniu do miękkości kaszy. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 18 minut. Dopraw kaszotto solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.
Podawaj z rukolą (lub inną ulubioną sałatą), posypane prażonymi orzechami i serem Dorblu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz