stycznia 17, 2020

Kaszotto z pieczonym selerem i marchewką


Składniki:
(3-4 porcje)
  • 150 g. suchej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 120 g. obranej marchewki
  • 220 g. obranego selera
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 3/4 szkl. doprawionego wywaru warzywnego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka masła
  • 3 garście rukoli
  • 3 łyżki pokrojonego w małą kosteczkę sera Dorblu 
  • garść pokruszonych orzechów laskowych
  • sól, pieprz

Marchew i seler pokrój w dużą kostkę, o boku około 1,5 cm. Wrzuć do naczynia do zapiekania, posyp solą i pieprzem oraz polej olejem. Posyp listkami tymianku i wymieszaj. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz w 200°C przez 15 minut. Następnie odkryj warzywa i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij z pieca.

Orzechy laskowe upraż na patelni.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek w plasterkach i posiekaną drobno cebulę. Szklij przez minutę, wsyp kaszę. Mieszaj i smaż 2 minuty.Wlej połowę ciepłego wywaru i zaczekaj aż prawie cały zostanie wchłonięty przez kaszę.

Wlej resztę wywaru, dodaj tahini i pieczone warzywa. Delikatnie mieszaj i duś na małym ogniu do miękkości kaszy. Łączny czas gotowania nie powinien przekroczyć 18 minut. Dopraw kaszotto solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj.

Podawaj z rukolą (lub inną ulubioną sałatą), posypane prażonymi orzechami i serem Dorblu.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza