stycznia 13, 2020

Kokardki z balsamiczną cebulką i oliwkami


Składniki:
(3 porcje)

  • 125 g. makaronu kokardki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3/4 szkl. czarnych oliwek
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej drobno mięty
  • 1/2 szkl. startego sera długodojrzewającego

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i trzymaj w cieple.
Słonecznik upraż na suchej patelni.

Cebule pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż około 3 minut. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Odkryj patelnię i odparuj płyn. Dorzuć oliwki i większość słonecznika. Wsyp ugotowany makaron aby się podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj. 
Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika.

Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz