Składniki:
(3 porcje)
- 125 g. makaronu kokardki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3/4 szkl. czarnych oliwek
- 1/4 szkl. pestek słonecznika
- 1 łyżka posiekanej drobno mięty
- 1/2 szkl. startego sera długodojrzewającego
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i trzymaj w cieple.
Słonecznik upraż na suchej patelni.
Cebule pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż około 3 minut. Wlej sos sojowy, ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj i duś pod przykryciem 5 minut. Odkryj patelnię i odparuj płyn. Dorzuć oliwki i większość słonecznika. Wsyp ugotowany makaron aby się podgrzał i przeszedł smakiem, wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem, dodaj miętę. Wymieszaj i zdejmij z palnika.
Przed podaniem posyp resztą słonecznika i startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz