Naszła mnie ostatnio ochota na bardziej azjatyckie smaki. A że kocham zupy wszelakie to wymyśliłam taki oto bulion orientalny z grzybkami mun i sosem rybnym. Z dodatkami do tej zupki można poszaleć i dodać to co się najbardziej lubi, ale ta moja cukinia "blanszowana na sucho" ;) wyszła naprawdę cudnie! Jeśli ktoś lubi oczywiście chrupiące warzywa... ja uwielbiam! :)
Składniki:
(4-5 porcji)
Bulion
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 15 cm. kawałek pora
- 1/2 małego selera
- 1,5 litra wody
- 1 płat alg nori
- kawałek imbiru wielkości limonki
- kilka listków limonki kaffir
- 5 łyżek sosu rybnego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1-2 łyżki soku z limonki
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól, pieprz
Dodatki
- duża garść suszonych grzybów mun
- 4-5 jajek
- 160 g. suchego makaronu pszennego
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki sezamu (mieszanka czarnego i białego)
- szczypior do posypania
Bulion: warzywa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj nori, plastry imbiru, liście limonki kaffir i czosnek w łupinkach. Zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez 2 godziny.
Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i przepłucz. Pokrój w paski.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Jajka: Zagotuj wodę, ostrożnie włóż jajka i gotuj na miękko, przez 6 minut. Odcedź i zalej dużą ilością zimnej wody. Jajka obierz ze skorupek.
Cukinię, za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój w długie cieniutkie wstążki. Oprósz solą, a następnie kładź na nieprzywierającą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron po minucie.
Bulion odcedź, wlej z powrotem do garnka. Wrzuć grzyby, wlej sos sojowy i sos rybny. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Dopraw bulion solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Już nie gotuj.
Do miseczek rozłóż makaron. Ułóż wstążki cukinii, przekrojone jajka. Zalej gorącym bulionem z grzybami. Posyp siekanym szczypiorkiem i sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz