marca 03, 2020

Azjatycki bulion z sosem rybnym i grzybami mun



Naszła mnie ostatnio ochota na bardziej azjatyckie smaki. A że kocham zupy wszelakie to wymyśliłam taki oto bulion orientalny z grzybkami mun i sosem rybnym. Z dodatkami do tej zupki można poszaleć i dodać to co się najbardziej lubi, ale ta moja cukinia "blanszowana na sucho" ;) wyszła naprawdę cudnie! Jeśli ktoś lubi oczywiście chrupiące warzywa... ja uwielbiam! :)


Składniki:
(4-5 porcji)

Bulion

  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 15 cm. kawałek pora
  • 1/2 małego selera
  • 1,5 litra wody
  • 1 płat alg nori
  • kawałek imbiru wielkości limonki
  • kilka listków limonki kaffir
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
Dodatki
  • duża garść suszonych grzybów mun
  • 4-5 jajek
  • 160 g. suchego makaronu pszennego
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki sezamu (mieszanka czarnego i białego)
  • szczypior do posypania

Bulion: warzywa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj nori, plastry imbiru, liście limonki kaffir i czosnek w łupinkach. Zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez 2 godziny.
Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i przepłucz. Pokrój w paski.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Jajka: Zagotuj wodę, ostrożnie włóż jajka i gotuj na miękko, przez 6 minut. Odcedź i zalej dużą ilością zimnej wody. Jajka obierz ze skorupek.

Cukinię, za pomocą obieraczki do warzyw, pokrój w długie cieniutkie wstążki. Oprósz solą, a następnie kładź na nieprzywierającą, suchą i dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron po minucie.

Bulion odcedź, wlej z powrotem do garnka. Wrzuć grzyby, wlej sos sojowy i sos rybny. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Dopraw bulion solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z limonki. Już nie gotuj.

Do miseczek rozłóż makaron. Ułóż wstążki cukinii, przekrojone jajka. Zalej gorącym bulionem z grzybami. Posyp siekanym szczypiorkiem i sezamem.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza