kwietnia 29, 2020

Bułki orkiszowe pełnoziarniste



Składniki:
(8 sztuk)

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 500 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 430 ml. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju (do posmarowania blachy)

Drożdże wkrusz do małej miseczki. Dodaj cukier i 80 ml. wody. Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i cukru, odstaw na 15 minut.

W dużej misce wymieszaj 400 g. mąki z solą. Wlej drożdże i pozostałą wodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Na stolnice wsyp 100 g. mąki, wyłóż na nią ciasto. Zagnieć ciasto wgniatając w nie całą mąkę. Podziel na 8 równych części, uformuj bułeczki, obtocz w 1 łyżce mąki i ułóż je na dużej blasze posmarowanej olejem. Odstaw na 20 minut.

Piekarnik nagrzej do 200°C. Bułeczki natnij ostrym nożem na krzyż. Wstaw do piekarnika, na środkowy poziom i piecz z funkcją góra-dół przez 10 minut. Przełącz funkcję na grzanie dół i piecz jeszcze 15 minut. Po wyjęciu z pieca bułki ostudź na kratce.




2 komentarze:

  1. Na pewno bułeczki są wyśmienite, na takie wyglądają... Ja niestety nie piekę, to znaczy teraz w zasadzie nie mam dla kogo, ale jeszcze jakiś czas temu często piekłam ciasta i chyba nieźle mi szło... Każdy zachwalał, że pyszne, teraz dla samej siebie mi się nie chce, bo bym musiała jeść. A nie na 1 maja upiekłam ciasto i koleżankom bardzo smakowało, no wyszło mi! Pozdrawiam ciepło! Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
      To prawda, najfajniejsze jest wtedy jeśli swoimi wypiekami można dzielić się z innymi i widzieć jak im smakuje :)
      Pozdrawiam, Natalia :)

      Usuń