Składniki:
(5 porcji)
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 250 g. surowego wędzonego boczku
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 g. startej mozzarelli
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 40 g. twardego sera długodojrzewającego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, zielony pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wystudź, obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
Dodaj drobno starty twardy ser, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i przełóż masę do podłużnego naczynia do zapiekania. Wyrównaj ugniatając masę ziemniaczaną dłonią.
Boczek pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na dużą patelnię i podsmażaj kilka minut. Dorzuć pokrojone w piórka cebule i plasterki czosnku. Smaż, aż cebula zacznie się rumienić.
Na patelnię wlej pomidory z puszki, dodaj odcedzoną z zalewy fasolę. Dopraw całość solą, pieprzem, cukrem i 3/4 łyżeczki majeranku. Duś na małym ogniu około 12 minut.
Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki. Wstaw naczynie do piekarnika uprzednio nagrzanego do 200°C i piecz 40-45 minut. W połowie czasu pieczenia posyp zapiekankę startą mozzarellą i pozostałym majerankiem, zapiekaj dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz