Dzisiaj obiad na zielono :) Nasze polskie kopytka z dodatkiem szpinaku. Ja podałam je tylko z podgrzanymi na masełku ziołami, ale oczywiście można też zrobić sos, jaki tylko się najbardziej lubi :)
Składniki:
(5-6 porcji)
- 800 g. obranych ziemniaków
- 8 łyżek mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- duża garść świeżego szpinaku
Dodatkowo
- 50 g. masła
- listki świeżych ziół (u mnie szałwia i cząber)
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem.
Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku ciasta, roluj wałeczki, a następnie krój je pod ukosem na 3 cm. kluseczki.
Masło rozpuść na dużej patelni. Dorzuć listki ulubionych ziół. Podgrzewaj 1 minutę, posól i popieprz.
Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Po odcedzeniu wyłóż na patelnię z masłem i ziołami i delikatnie wymieszaj.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz