maja 16, 2020

Kopytka szpinakowe



Dzisiaj obiad na zielono :) Nasze polskie kopytka z dodatkiem szpinaku. Ja podałam je tylko z podgrzanymi na masełku ziołami, ale oczywiście można też zrobić sos, jaki tylko się najbardziej lubi :)

Składniki:
(5-6 porcji)

  • 800 g. obranych ziemniaków
  • 8 łyżek mąki pszennej + 2-3 łyżki do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • duża garść świeżego szpinaku
Dodatkowo
  • 50 g. masła
  • listki świeżych ziół (u mnie szałwia i cząber)
  • sól, pieprz

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem.
Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku ciasta, roluj wałeczki, a następnie krój je pod ukosem na 3 cm. kluseczki.

Masło rozpuść na dużej patelni. Dorzuć listki ulubionych ziół. Podgrzewaj 1 minutę, posól i popieprz.

Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Po odcedzeniu wyłóż na patelnię z masłem i ziołami i delikatnie wymieszaj.
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz