maja 14, 2020

Owsianka z rabarbarem




Pyszne, zdrowe i całkowicie wegańskie śniadanko. Próbowaliście już napój owsiany od Inki? Ja właśnie przetestowałam i jestem zachwycona jego smakiem! Jest lekko słodki a bez dodatku cukrów. Zawiera w sobie tylko naturalnie występujące cukry!
Najbardziej lubię dodawać do kawy zbożowej, ale dziś owsianka na owsianym. Do tego z karmelizowanym na syropie z agawy rabarbarem :)

Składniki:
(1 porcja)
  • 1,5 szkl. napoju owsianego od Inka
  • 4-6 łyżek płatków owsianych
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • syrop z agawy do polania (opcjonalnie)

Napój owsiany doprowadź do zagotowania, wsyp płatki owsiane (ilość łyżek zależy od tego, jak gęstą lubisz owsiankę). Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut.
Odstaw na 5 minut.

Rabarbar pokój na kawałeczki. Wymieszaj w rondelku z cukrem waniliowym i syropem z agawy. Podgrzewaj kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać i zmięknie.

Nałóż owsiankę do miski i dodaj karmelizowany rabarbar. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza