Prosty deserek z rabarbaru, który poza oczekiwaniem na stężenie w lodówce, przygotujecie w mig. Wystarczy tylko kilka składników, by cieszyć się orzeźwiającą kwaskową kostką o waniliowym aromacie. Najlepiej smakuje oczywiście schłodzona, prosto z lodówki :)
Składniki:
(16 porcji)
- 600 g. łodyg rabarbaru
 - 200 g. cukru
 - 250 ml. wody
 - 500 ml. śmietanki 30%
 - 3 łyżki żelatyny
 - 2 łyżki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon zMadagaskaru Dr. Oetkera
 - 32 szt. herbatników
 
Dno i boki blaszki o wymiarach 25/20 cm. wyłóż folią spożywczą.
Na dnie ułóż 16 harbatników, jeden obok drugiego.
Rabarbar pokrój na kawałeczki i wrzuć do garnka. Wlej wodę i wsyp cukier. Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu około 5 minut (aż rabarbar zacznie się rozpadać).
Wlej śmietankę i dodaj ekstrakt waniliowy, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia, wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przełóż wszystko do naczynia do blendowania (najlepiej gdy użyjesz blendera kielichowego). Zmiksuj.
Po przestudzeniu masy, ma być prawie zimna, przełóż ją na przygotowane herbatniki. Wyrównaj i ułóż na wierzchu pozostałe 16 herbatników. Schładzaj w lodówce przez minimum 6 godzin.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz