lipca 04, 2020

Ciasto anyżkowe z galaretką i malinami



Bardzo łatwe ciasto na lato. Biszkopt o delikatnym anyżowym smaku. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączania dzięki dodatkowi masła. Na wierzchu dużo malin i galaretka :)
Smacznego!


Składniki:
(blaszka 25/21 cm.)

  • 3 jajka
  • 100 g. cukru drobnego do wypieków
  • 50 g. masła
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g. maki pszennej typ 450
  • 500 g. świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 750 ml. wrzątku

Masło rozpuść i ostudź.
Ziarna anyżu rozgnieć dokładnie w moździerzu.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Jajka ubijaj mikserem (na najwyższych obrotach) razem z cukrem przez 4 minuty. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz anyż i miksuj na najmniejszych obrotach. Wlej ostudzone masło, zmiksuj krótko.
Ciasto wylej na blaszkę, piecz 18 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Zdejmij delikatnie z ciasta rumianą skórkę.

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie.
Maliny wyłóż na wystudzone ciasto. Na maliny wylej galaretkę, która już mocno tężeje (zbyt płynna może wsiąknąć w ciasto). Wstaw do lodówki na noc.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza