lipca 02, 2020

Ravioli z pieczarkami, podgrzybkami i ricottą



Uwielbiam pieczarki i grzyby więc wpadłam ostatnio na pomysł, aby połączyć to ze sobą. Tak powstał farsz do pierożków ravioli. Dodałam też ricottę i zajadałam z masełkiem i szałwią na kolację :) Oczywiście na obiad również się polecają!


Składniki:
(około 36 sztuk)

Farsz
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g. pieczarek
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki pasty podgrzybkowej Devaldano
  • 250 g. ricotty
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
Ciasto
  • 300 g. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo
  • masło 
  • świeża szałwia
  • 1 białko

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż cebulę i czosnek, aż lekko się zrumienią. Dodaj pieczarki i duś aż zmiękną. Dodaj curry, tymianek, pastę podgrzybkową i masło. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut. Wystudź.
Wystudzone pieczarki połącz z ricottą.

Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń je folią i odstaw na 1 godzinę.

Ciasto podziel np. na 3 części. Rozwałkowuj każdą jak najcieniej, zachowując kształt mniej więcej prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku, w odstępach około 3 cm. nakładaj po łyżeczce farszu. Wokół niego posmaruj ciasto rozmąconym białkiem. Przykryj farsz drugą stroną dłuższego boku ciasta, dociśnij dokładnie palcami ciasto wokół farszu. Ravioli wycinaj nożem lub radełkiem, tworząc tzw. poduszeczki. Pierożki wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię, aż ciasto będzie miękkie.

Na małej patelni rozpuść masło, dodaj listki świeżej szałwii, sól i pieprz. Podgrzewaj przez minutę. Masełkiem z szałwią polej ravioli.




2 komentarze: