Uwielbiam pieczarki i grzyby więc wpadłam ostatnio na pomysł, aby połączyć to ze sobą. Tak powstał farsz do pierożków ravioli. Dodałam też ricottę i zajadałam z masełkiem i szałwią na kolację :) Oczywiście na obiad również się polecają!
Składniki:
(około 36 sztuk)
Farsz
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g. pieczarek
- 50 g. masła
- 2 łyżki pasty podgrzybkowej Devaldano
- 250 g. ricotty
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Ciasto
- 300 g. mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo
- masło
- świeża szałwia
- 1 białko
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w małą kosteczkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż cebulę i czosnek, aż lekko się zrumienią. Dodaj pieczarki i duś aż zmiękną. Dodaj curry, tymianek, pastę podgrzybkową i masło. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut. Wystudź.
Wystudzone pieczarki połącz z ricottą.
Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń je folią i odstaw na 1 godzinę.
Na małej patelni rozpuść masło, dodaj listki świeżej szałwii, sól i pieprz. Podgrzewaj przez minutę. Masełkiem z szałwią polej ravioli.
Wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń