Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na prosty makaron rigatoni z bobem. Dziś przychodzę z przepisem w stylu zero waste i proponuje nie wyrzucać łupinek z ugotowanego bobu, tylko wykorzystać je do przyrządzenia wege kotlecików :)
Składniki:
(około 12 kotlecików)
- 400 g. łupin z ugotowanego bobu
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan
- kilka listków świeżej szałwii
- 3 łyżki jasnego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Musztardowy sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka musztardy, np. miodowej
- sól, pieprz
Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, około 3 minut. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze minutę.
Kmin rzymski rozgnieć w moździerzu.
Łupiny bobu umieść w wysokiej misce, dodaj jajko, usmażoną cebulkę, kmin i listki szałwii. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie dopraw masę solą i pieprzem oraz wymieszaj z mąką owsianą i startym serem.
Formuj w dłoniach małe kotleciki i obtaczaj w wymieszanym jasnym i czarnym sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Sos: W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pomału wlewaj mleko cały czas podgrzewając sos i mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje wmieszaj musztardę i dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz