lipca 30, 2020

Kotleciki z łupin bobu



Niedawno dzieliłam się z Wami przepisem na prosty makaron rigatoni z bobem. Dziś przychodzę z przepisem w stylu zero waste i proponuje nie wyrzucać łupinek z ugotowanego bobu, tylko wykorzystać je do przyrządzenia wege kotlecików :)


Składniki:
(około 12 kotlecików)

  • 400 g. łupin z ugotowanego bobu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 3 łyżki jasnego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Musztardowy sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżka musztardy, np. miodowej
  • sól, pieprz

Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, około 3 minut. Dodaj starty czosnek i smaż jeszcze minutę.
Kmin rzymski rozgnieć w moździerzu.
Łupiny bobu umieść w wysokiej misce, dodaj jajko, usmażoną cebulkę, kmin i listki szałwii. Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem. Następnie dopraw masę solą i pieprzem oraz wymieszaj z mąką owsianą i startym serem.

Formuj w dłoniach małe kotleciki i obtaczaj w wymieszanym jasnym i czarnym sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Sos: W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pomału wlewaj mleko cały czas podgrzewając sos i mieszając trzepaczką. Gdy sos zgęstnieje i się zagotuje wmieszaj musztardę i dopraw solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz