lipca 11, 2020

Pikantne ziemniaczki zapiekane z rokpolem



Składniki:
(3 porcje)

  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 80 g. sera rokpol


Ziemniaki dobrze wyszoruj szczoteczką i umyj (wczesnych ziemniaków nie obieraj ze skórki). Ugotuj w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedź i przestudź.
Pastę curry wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i tymiankiem.

Ziemniaczki przekrój na pół i przełóż do miski. Dodaj mieszankę z pasty curry i wymieszaj tak, aby ziemniaczki były nią pokryte. Przełóż do naczynia do zapiekania.

Piecz w 200°C z termoobiegiem przez 20 minut. Następnie ziemniaczki posyp pokruszonym serem rokpol i zapiekaj jeszcze 10-12 minut. 





4 komentarze:

  1. Aż mi ślinka cieknie, tak apetycznie to wygląda i z pewnością tak smakuje! Pozdrawiam :) Ania się kłania :)

    OdpowiedzUsuń