Składniki:
(10 małych gofrów)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj mleko, wodę, olej i żółtko, krótko zmiksuj. Delikatnie połącz z pianą z białka.
Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i nagrzej (ok. 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz