lipca 17, 2020

Gofry kokosowe



Składniki:
(10 małych gofrów)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtko oddziel od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj mleko, wodę, olej i żółtko, krótko zmiksuj. Delikatnie połącz z pianą z białka.
Kratkę gofrownicy przed rozgrzaniem posmaruj cieniutką warstwą oleju, zamknij i nagrzej (ok. 7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz