sierpnia 04, 2020

Szakszuka z bakłażanem





Składniki:
(1 porcja)
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 plastrów bakłażana
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g.)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Cebulę pokrój w piórka, plastry bakłażana na ćwiartki, czerwoną paprykę w paski.

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i szklij przez minutę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i bakłażana. Smaż około 3 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Wlej pomidory z puszki, dodaj rozgnieciony w moździerzu kmin, paprykę wędzoną i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Duś 4-5 minut na niewielkim ogniu. Następnie wmieszaj garść szpinaku.

Zrób dwa dołki w pomidorach i wbij w nie jajka. Smaż na małym płomieniu, aż białka jaj się zetną a żółtka pozostaną płynne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz