Składniki:
(1 porcja)
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 5 plastrów bakłażana
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 jajka
- garść świeżego szpinaku
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g.)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Cebulę pokrój w piórka, plastry bakłażana na ćwiartki, czerwoną paprykę w paski.
Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i szklij przez minutę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i bakłażana. Smaż około 3 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Wlej pomidory z puszki, dodaj rozgnieciony w moździerzu kmin, paprykę wędzoną i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Duś 4-5 minut na niewielkim ogniu. Następnie wmieszaj garść szpinaku.
Zrób dwa dołki w pomidorach i wbij w nie jajka. Smaż na małym płomieniu, aż białka jaj się zetną a żółtka pozostaną płynne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz