sierpnia 06, 2020

Tarta cytrynowo-tymiankowa



Składniki:

(forma o średnicy 25 cm.)


Krem:

  • 3 cytryny

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 150 g cukru

  • 50 g proszku galaretki cytrynowej

  • 40 g masła

  • 250 g śmietanki 30-36%

  • 1 łyżka listków tymianku cytrynowego

Spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka listków tymianku cytrynowego

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania formy

  • mini beziki i listki tymianku do ozdoby



Krem: Z wyparzonych i osuszonych cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Przełóż wszystko do garnka. Dodaj jajko i żółtko, cukier oraz masło. Mieszaj rózgą i podgrzewaj na małej mocy palnika. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp galaretkę, listki tymianku i wlej śmietankę. Ciągle mieszając rózgą, zagotuj. Odstaw.

Ciasto: Formę natłuść. Ze składników krótko zagnieć ciasto. Rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz w 190°C przez 12 minut.

Na podpieczony spód wylej przestudzony krem i dalej piecz 18-20 minut. Po upieczeniu zaczekaj, aż tarta całkiem wystygnie, a krem mocno zastygnie. Udekoruj bezami i listkami tymianku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz