Składniki:
(forma o średnicy 25 cm.)
Krem:
3 cytryny
1 jajko
1 żółtko
150 g cukru
50 g proszku galaretki cytrynowej
40 g masła
250 g śmietanki 30-36%
1 łyżka listków tymianku cytrynowego
Spód:
- 180 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka listków tymianku cytrynowego
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
mini beziki i listki tymianku do ozdoby
Krem: Z wyparzonych i osuszonych cytryn zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Przełóż wszystko do garnka. Dodaj jajko i żółtko, cukier oraz masło. Mieszaj rózgą i podgrzewaj na małej mocy palnika. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp galaretkę, listki tymianku i wlej śmietankę. Ciągle mieszając rózgą, zagotuj. Odstaw.
Ciasto: Formę natłuść. Ze składników krótko zagnieć ciasto. Rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz w 190°C przez 12 minut.
Na podpieczony spód wylej przestudzony krem i dalej piecz 18-20 minut. Po upieczeniu zaczekaj, aż tarta całkiem wystygnie, a krem mocno zastygnie. Udekoruj bezami i listkami tymianku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz