Składniki:
(2 porcje)
- 120 g. makaronu soba
- 200 g. fileta z kurczaka
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm. korzenia imbiru
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść szpinaku
- 1 łyżeczka sezamu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki masła orzechowego
- świeże zioła do posypania (natka pietruszki, kolendra lub bazylia)
- sól, pieprz
W garnuszku wymieszaj ze sobą sos sojowy, masło orzechowe, 1 łyżkę oleju, cukier kokosowy, ocet, starty drobno czosnek i imbir, paprykę, skórkę z cytryny i zmiażdżone ziarna kolendry. Podgrzewaj na małej mocy palnika, aż wszystko się ładnie połączy.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź.
Na pozostałym oleju usmaż kurczaka pokrojonego w cienkie paski przez 4 minuty. Dosyp oliwki i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię dołóż ugotowany makaron i wlej marynatę. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 2-3 minuty. Na koniec dodaj szpinak i sezam.
Podawaj posypane listkami ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz