Jak dobrze mieć taką starą poczciwą czereśnię u rodziców. Czereśnię, która jest dużo starsza ode mnie, a wciąż rodzi piękne soczyste owoce. Na weekend upiekłam drożdżowe z czereśniami i kruszonką. I już go nie ma! :)
Składniki (blaszka o wym. 21/25 cm.):
Zaczyn:
- 25 g. świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml. lekko ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- cały zaczyn
- 330 g. mąki pszennej
- 150 ml. mleka
- 60 g. masła
- 1 jajko
- 100 g. cukru
- 1 szczypta soli
Kruszonka:
- 50 g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g. cukru
- 30 g. masła
Oraz:
150 ml. mleka mocno zagrzej i rozpuść w nim 60 g masła. Odstaw do przestudzenia.
Składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Przestudzone, ale nadal lekko ciepłe mleko z masłem połącz z zaczynem, mąką, cukrem, solą i jajkiem. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez kilka minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Z podanych składników zagnieć ręką kruszonkę. Czereśnie umyj i wypestkuj.
Dno i brzegi blaszki posmaruj olejem. Ciasto wyłóż do formy i rozłóż je równomiernie na dnie. Odstaw na 10 minut. Rozłóż na cieście czereśnie, a na nich rozsyp kruszonkę. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 35-40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz