czerwca 28, 2021

Drożdżówka z czereśniami i kruszonką

Drożdżówka z czereśniami i kruszonką


Jak dobrze mieć taką starą poczciwą czereśnię u rodziców. Czereśnię, która jest dużo starsza ode mnie, a wciąż rodzi piękne soczyste owoce. Na weekend upiekłam drożdżowe z czereśniami i kruszonką. I już go nie ma! :)


Składniki (blaszka o wym. 21/25 cm.):

Zaczyn:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 ml. lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
  • cały zaczyn
  • 330 g. mąki pszennej
  • 150 ml. mleka
  • 60 g. masła
  • 1 jajko
  • 100 g. cukru
  • 1 szczypta soli
Kruszonka:
  • 50 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g. cukru
  • 30 g. masła
Oraz:
  • 600 g. czereśni
  • 1 łyżka oleju

Drożdżówka z czereśniami i kruszonką


150 ml. mleka mocno zagrzej i rozpuść w nim 60 g masła. Odstaw do przestudzenia.

Składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Przestudzone, ale nadal lekko ciepłe mleko z masłem połącz z zaczynem, mąką, cukrem, solą i jajkiem. Wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką przez kilka minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Z podanych składników zagnieć ręką kruszonkę. Czereśnie umyj i wypestkuj.

Dno i brzegi blaszki posmaruj olejem. Ciasto wyłóż do formy i rozłóż je równomiernie na dnie. Odstaw na 10 minut. Rozłóż na cieście czereśnie, a na nich rozsyp kruszonkę. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 35-40 minut



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz