sierpnia 13, 2021

Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami

makaron w sosie pomidorowym


Kocham kuchnię włoską i makarony. Dzisiaj u mnie na stole gościł klasyk z filmu Disney'a ;) Pyszne spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami z indyka. Zarówno sos, jak i mięso doprawione są aromatyczną przyprawą składającą się z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku niedźwiedziego. Jest mega smacznie więc bardzo polecam wypróbować! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (4 porcje):

  • 500 g. mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim od Naturalnie Zdrowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą (2x400 g.)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g. makaronu spaghetti
  • 4 łyżki startego parmezanu do podania
  • świeża bazylia do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

makaron w sosie pomidorowym


Mięso włóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i 2 łyżki przyprawy pomidorowej. Dwa ząbki czosnku zetrzyj drobniutko i dodaj do mięsa. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Z masy lep w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na desce do krojenia.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na patelnię drobno posiekaną w kostkę cebulę i szklij 2 minuty. Dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze minutę. Wlej na patelnię pomidory z puszki i dopraw całość 2 łyżkami przyprawy pomidorowej, solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj sos.
Po zagotowaniu się sosu, włóż do niego wszystkie mięsne pulpety i zanuż je w sosie. Przykryj patelnię pokrywką i duś na mniejszym ogniu przez 10 minut. W połowie czasu przemieszaj pulpeciki z sosem.

Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i włóż do sosu.
Przed podaniem posyp makaron startym parmezanem lub jego płatkami oraz udekoruj listkami bazylii.


*Post powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz