Kocham kuchnię włoską i makarony. Dzisiaj u mnie na stole gościł klasyk z filmu Disney'a ;) Pyszne spaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami z indyka. Zarówno sos, jak i mięso doprawione są aromatyczną przyprawą składającą się z suszonych pomidorów, bazylii i czosnku niedźwiedziego. Jest mega smacznie więc bardzo polecam wypróbować! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 500 g. mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim od Naturalnie Zdrowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 duża cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą (2x400 g.)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g. makaronu spaghetti
- 4 łyżki startego parmezanu do podania
- świeża bazylia do dekoracji
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Mięso włóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą i 2 łyżki przyprawy pomidorowej. Dwa ząbki czosnku zetrzyj drobniutko i dodaj do mięsa. Dopraw wszystko solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Z masy lep w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i układaj na desce do krojenia.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć na patelnię drobno posiekaną w kostkę cebulę i szklij 2 minuty. Dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki i smaż jeszcze minutę. Wlej na patelnię pomidory z puszki i dopraw całość 2 łyżkami przyprawy pomidorowej, solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj sos.
Po zagotowaniu się sosu, włóż do niego wszystkie mięsne pulpety i zanuż je w sosie. Przykryj patelnię pokrywką i duś na mniejszym ogniu przez 10 minut. W połowie czasu przemieszaj pulpeciki z sosem.
Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i włóż do sosu.
Przed podaniem posyp makaron startym parmezanem lub jego płatkami oraz udekoruj listkami bazylii.
*Post powstał we współpracy z Naturalnie Zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz