sierpnia 10, 2021

Placki twarogowe z jabłkami

Placuszki z twarogu z jabłkami


Te placuszki są przepyszne, a robi się je błyskawicznie. Jeśli masz ochotę możesz plasterki jabłka zastapić gruszką czy bananem. Będzie równie smacznie! Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci rozkoszowania się tym słodkim śniadaniem :)

Masz ochotę na więcej słodkich placuszków? Znajdziesz je w linkach poniżej:

1. MINI PANCAKES Z CZEKOLADĄ

2. PLACUSZKI BANANOWO-OWSIANE

3. PLACUSZKI SEROWO-BZOWE

4. PANCAKES MAJONEZOWE

5. PANCAKES NA ZSIADŁYM MLEKU


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (około 10 szt.):

  • 150 g. półptłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 200 g. jogurtu naturalnego
  • 50 g. cukru
  • 100 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Placuszki z twarogu z jabłkami


Tworóg przetrzyj przez sito, pomagając sobie grzbietem łyżki.

Do miski z przetartym twarogiem wbij jajko, dodaj cukier, jogurt i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj.
Wsyp mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj tylko do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (najlepiej posmaruj jej dno olejem za pomocą pędzelka). Kładź po łyżce ciasta na 1 placuszek i spłaszczaj go kładąc na niego okrągły plasterek jabłka. Smaż na niewielkiej mocy palnika, przez około 2 minuty z każdej strony.


2 komentarze: