września 04, 2021

Placki z dyni z cheddarem

Placki z dyni z cheddarem


Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (7 sztuk):

  • 300 g. obranej ze skórki dyni
  • 1 jajko
  • 40 g. cheddara
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki z dyni z cheddarem


Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę, natkę oraz ser starty na dużych oczkach.

Dopraw masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po 1 dużej łyżce ciasta na jeden placek i formuj go grzbietam łyżki, na grubość około 7-8 mm. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty i przewróć na drugą stronę.

Z braku śmietany w lodówce swoje placuszki zjadłam z sosem tatarskim i kaparami. Było pycha! :)



2 komentarze: