Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (7 sztuk):
- 300 g. obranej ze skórki dyni
- 1 jajko
- 40 g. cheddara
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę, natkę oraz ser starty na dużych oczkach.
Dopraw masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po 1 dużej łyżce ciasta na jeden placek i formuj go grzbietam łyżki, na grubość około 7-8 mm. Smaż na średniej mocy palnika przez 3 minuty i przewróć na drugą stronę.
Z braku śmietany w lodówce swoje placuszki zjadłam z sosem tatarskim i kaparami. Było pycha! :)
Będę robić. Wyglądają pięknie☺️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😊
Usuń