sierpnia 24, 2021

Makaron z kurczakiem i bazylią

makaron z kurczakiem i bazylią


Bardzo lubię szybkie obiady i ten również do takich należy. Pastę z bazylii robi się bardzo szybko. W tym czasie ugotuj makaron, a na patelni usmaż pierś z kurczaka. Wystarczy wszystko połączyć i danie gotowe w niecałe 20 minut! :)


Jeśli tak jak ja jesteś makaronożercą, to zapraszam Ciebie do prześledzenia również tych przepisów:

1. MAKARON W SOSIE SEROWYM Z GROSZKIEM I POMIDORKAMI

2. MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Z PULPETAMI

3. MAKARON RYŻOWY Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

4. PAPPARDELLE Z JARMUŻEM W SOSIE MAŚLANO-CYTRYNOWYM

5. MAKARON Z POMIDORAMI I PIECZARKAMI

6. MAKARON Z BOBEM, SZAŁWIĄ I OLIWKAMI

7. SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I LUBCZYKIEM

8. MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z MULAMI

9. MAKARON Z ALGAMI MORSKIMI Z KREWETKAMI

10. SPAGHETTI Z KURKAMI

11. MAKARON MISO Z GRZYBAMI SHIITAKE


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 250 g. fileta z piersi kurczaka
  • 150 g. makaronu (spaghetti lub tagiatelle)
  • 1 doniczka bazylii
  • 50 g. nerkowców
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu + do posypania dania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml. oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

makaron z kurczakiem i bazylią


Nerkowce upraż na suchej patelni. Posiekaj na mniejsze kawałeczki. Połowę odłóż do posypania gotowego makaronu.
Resztę nerkowców wsyp do naczynia do blendowania. Dodaj liście bazylii wraz z łodygami, 2 łyżki parmezanu, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz. Zblenduj na pastę (nie musi być idealnie gładka). Spróbuj i w razie potrzeby jeszcze dopraw.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, ale pozostaw kilka łyżek wody z gotowania.

Na oleju usmaż kurczaka pokrojonego w kostkę aż się zrumieni. Posól i popieprz.
Dodaj na patelnię pastę z bazylii i wodę z gotowania. Wrzuć makaron i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj chwilę.

Podawaj posypany pozostałymi orzechami i parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz