Dzień Dobry! Nie wiem jak Ty, ale ja za nic nie chcę się jeszcze żegnać z latem. Mój wczorajszy obiadek stanowiła ta przepyszna makaronowa zapiekanka z pomidorami, które są teraz najsmaczniejsze! Oprócz pomidorów i makaronu znajdziesz w niej również cukinię i chorizo. Całość wspaniale dosmacza ser żółty Hochland Gouda, który pysznie się roztapia i idealnie łączy składniki zapiekanki.
Czy narobiłam Ci już smaku? :) Jakie są Twoje ulubione zapiekanki na bazie makaronu?
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 170 g. makaronu kolanka
- 6 średnich pomidorów malinowych
- 1 mniejsza cukinia
- 8 plasterków sera żółtego Hochland Gouda
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g. kiełbasy chorizo
- 4-5 gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedź i przelej zimną wodą.
Trzy pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Następnie pokrój w kostkę. Pozostałe pomidory pokrój na plasterki.
Połowę cukinii pokrój w kosteczkę, a połowę również w cienkie plasterki.
Warzywa pokrojone z w kostkę wrzuć do miski, dodaj starty drobno czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek i 4 plastry sera pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, wrzuć posiekaną natkę. Wymieszaj.
Makaron wyłóż do naczynia do zapiekania, dodaj warzywa wymieszane z serem i połącz dokładnie całość. Wyrównaj wierzch, na którym poukładaj pozostałe plastry sera, a na nim plasterki pomidora, cukinii i chorizo. Skrop zapiekankę oliwą i oprósz solą oraz pieprzem.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200°C. Zapiekaj 30 minut, a następnie 10 minut bez przykrycia.
Przed podaniem posyp dodatkową natką pietruszki.
*Post powstał we współpracy reklamowej z marką Hochland.
Pyszne smaki. Taka końcówka lata na talerzu. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie 😊
Usuń