Jestem bardzo ciekawa czy jadłeś/aś już taką zupę. Nie da się jej porównać do żadnej innej. Smakuje naprawdę wykwintnie. Gruszka nadaje jej delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Wierzch koniecznie posyp twardym serem lub gorgonzolą.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (3-4 porcje):
- 4 korzenie pietruszki (250 g. po obraniu)
- 2 gruszki
- 1 większy ziemniak
- 1 mała cebula
- 20 g. masła
- 250 ml. wody
- 300 ml. śmietanki 30-36%
- 2 łyżki posiekanych prażonych pistacji
- 2 łyżki startego sera grana padano
- sól, pieprz
Obrane pietruszki pokrój w małą kosteczkę. To samo zrób z ziemniakiem.
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim przez minutę posiekaną cebulę. Dodaj pietruszkę i smaż jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Do garnka wlej wodę i po zagotowaniu wrzuć pokrojonego ziemniaka oraz 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj 20 minut.
Po tym czasie do zupy wlej śmietankę i wrzuć gruszki. Gotuj 5 minut.
Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną serem i pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz