września 21, 2021

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Zupa krem z gruszki i pietruszki


Jestem bardzo ciekawa czy jadłeś/aś już taką zupę. Nie da się jej porównać do żadnej innej. Smakuje naprawdę wykwintnie. Gruszka nadaje jej delikatnej słodyczy i niepowtarzalnego smaku. Wierzch koniecznie posyp twardym serem lub gorgonzolą.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (3-4 porcje):

  • 4 korzenie pietruszki (250 g. po obraniu)
  • 2 gruszki
  • 1 większy ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 20 g. masła
  • 250 ml. wody
  • 300 ml. śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki posiekanych prażonych pistacji
  • 2 łyżki startego sera grana padano
  • sól, pieprz

Zupa krem z gruszki i pietruszki


Obrane pietruszki pokrój w małą kosteczkę. To samo zrób z ziemniakiem.

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim przez minutę posiekaną cebulę. Dodaj pietruszkę i smaż jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Do garnka wlej wodę i po zagotowaniu wrzuć pokrojonego ziemniaka oraz 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj 20 minut.

Po tym czasie do zupy wlej śmietankę i wrzuć gruszki. Gotuj 5 minut.

Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną serem i pistacjami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz