Ten pyszny aromatyczny napar świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Oprócz cynamonu czy rozmarynu możesz dodać również gwiazdkę anyżu i kilka goździków.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 8 plasterków imbiru
- 2 plasterki cytryny
- 1 plaster pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1-2 łyżki miodu
- około 600 ml. wrzącej wody
Do dzbanka do zaparzania wrzuć imbir, cytrynę, pomarańczę, cynamon i rozmaryn. Wlej wrzątek i przykryj dzbanek pokrywką. Odstaw na 10 minut.
Po tym czasie posłodź napar miodem i wymieszaj.
Im napar dłużej stoi, tym smak imbiru jest intesywniejszy. Możesz zaczekać aż napar przestygnie, a potem podgrzać go. Wtedy napar będzie bardziej wyrazisty w smaku i ostrzejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz