listopada 29, 2021

Napar imbirowy

Napar imbirowy

Ten pyszny aromatyczny napar świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Oprócz cynamonu czy rozmarynu możesz dodać również gwiazdkę anyżu i kilka goździków.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

  • 8 plasterków imbiru
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 plaster pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1-2 łyżki miodu
  • około 600 ml. wrzącej wody

Napar imbirowy


Do dzbanka do zaparzania wrzuć imbir, cytrynę, pomarańczę, cynamon i rozmaryn. Wlej wrzątek i przykryj dzbanek pokrywką. Odstaw na 10 minut.

Po tym czasie posłodź napar miodem i wymieszaj.

Im napar dłużej stoi, tym smak imbiru jest intesywniejszy. Możesz zaczekać aż napar przestygnie, a potem podgrzać go. Wtedy napar będzie bardziej wyrazisty w smaku i ostrzejszy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz