Dziś pokażę Ci jak szybko i łatwo można cieszyć się wspaniałym aromatycznym obiadem. To będzie soczysty kurczak pieczony razem z warzywami i szałwią.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4 porcje):
- 4 udka z kurczaka
- 6 średnich ziemniaków
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilkanaście listków szałwii
- sól, pieprz
Udka z kurczaka polej olejem, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną szałwię i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i pokrój w łódeczki. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę w spore kawałki. Cebule obierz i przetnij każdą na 6 części.
Warzywa umieść w dużym naczyniu do zapiekania i polej oliwą. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Do warzyw włóż udka z kurczaka. Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 1 godzinę. Następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 30 minut. Od czasu do czasu polewaj kurczaka wytworzonym płynem.
Wygląda bardzo smakowicie i elegancko się prezentuje, a przepis nie sprawia wrażenia bycia ponad moje mozliwości. Może zaryzykuję w niedzielę :)
OdpowiedzUsuń