listopada 15, 2021

Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami


Dziś pokażę Ci jak szybko i łatwo można cieszyć się wspaniałym aromatycznym obiadem. To będzie soczysty kurczak pieczony razem z warzywami i szałwią.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!


ręcznie malowane tła do fotografiie-book z jesiennymi przepisami


Składniki (4 porcje):

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilkanaście listków szałwii
  • sól, pieprz

Kurczak pieczony z warzywami


Udka z kurczaka polej olejem, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekaną szałwię i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i pokrój w łódeczki. Cukinię pokrój w grube plastry, a paprykę w spore kawałki. Cebule obierz i przetnij każdą na 6 części.

Warzywa umieść w dużym naczyniu do zapiekania i polej oliwą. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Do warzyw włóż udka z kurczaka. Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 1 godzinę. Następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 30 minut. Od czasu do czasu polewaj kurczaka wytworzonym płynem.



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i elegancko się prezentuje, a przepis nie sprawia wrażenia bycia ponad moje mozliwości. Może zaryzykuję w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń