Pokażę Ci mój przepis na najlepszy czekoladowy piernik długodojrzewający. Ciasto należy zarobić na około 5 tygodni przez świętami i upiec kilka dni przed. Powinno leżakować w lodówce przez 4-5 tygodni.
Składniki:
- 120 g. masła
- 1/3 szkl. cukru
- 250 g. miodu
- 100 g. gorzkiej czekolady
- 100 ml. mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego dark muscovado
- 550 g. mąki pszennej (np. tortowa typ 450)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Do garnka wrzuć masło, wsyp 1/3 szkl. cukru i wlej miód. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą a masa będzie mocno gorąca. Ni doprowadzaj jej jednak do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado i wbij jajka. Zmiksuj tak, aby cukier dobrze połaczył się z jajkami.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
W rondelku umieść kawałki gorzkiej czekolady i wlej 50 ml. mleka. Podgrzewaj na malutkim ogniu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.
Pozostałe 50 ml. mleka wymieszaj z sodą oczyszczoną.
Do mąki z przyprawami wlej miód w temperaturze pokojowej, rozpuszczoną czekoladę, jajka z cukrem muscovado i mleko z sodą. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto przełóż najlepiej do szklanej miski, Wierzch przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 4-5 tygodni.
Pieczeniem piernika oraz jego przełożeniem i dekoracją zajmiemy się na kilka dni przed świętami :)
Jak długo się piecze czekoladowy piernik dlugodojrzewający?I jako jeden blat czy dzielić na kilka?
OdpowiedzUsuń