listopada 14, 2021

Ciasto na czekoladowy piernik długodojrzewający

Ciasto na czekoladowy piernik długodojrzewający




Pokażę Ci mój przepis na najlepszy czekoladowy piernik długodojrzewający. Ciasto należy zarobić na około 5 tygodni przez świętami i upiec kilka dni przed. Powinno leżakować w lodówce przez 4-5 tygodni.


Składniki:

  • 120 g. masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 250 g. miodu
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 100 ml. mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego dark muscovado
  • 550 g. mąki pszennej (np. tortowa typ 450)
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Do garnka wrzuć masło, wsyp 1/3 szkl. cukru i wlej miód. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuszczą a masa będzie mocno gorąca. Ni doprowadzaj jej jednak do zagotowania. Odstaw do przestudzenia.

Do wysokiego naczynia wsyp cukier muscovado i wbij jajka. Zmiksuj tak, aby cukier dobrze połaczył się z jajkami.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszaj.

W rondelku umieść kawałki gorzkiej czekolady i wlej 50 ml. mleka. Podgrzewaj na malutkim ogniu aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem.

Pozostałe 50 ml. mleka wymieszaj z sodą oczyszczoną.

Do mąki z przyprawami wlej miód w temperaturze pokojowej, rozpuszczoną czekoladę, jajka z cukrem muscovado i mleko z sodą. Wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto przełóż najlepiej do szklanej miski, Wierzch przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 4-5 tygodni.

Pieczeniem piernika oraz jego przełożeniem i dekoracją zajmiemy się na kilka dni przed świętami :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz