Tortilla to nie tylko fajny pomysł na kolację czy przekąskę. Spróbuj mojej śniadaniowej wersji z warzywami i jajecznicą na boczku :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 placki tortilli
- 80 g. surowego wędzonego boczku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 średniej wielkości cukinii
- 1/4 średniej wielkości bakłażana
- 1/2 cebuli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekaj. Boczek, cukinię i bakłażana pokrój w małą kosteczkę.
Paprykę posiekaj w paseczki.
Na suchej patelni usmaż boczek. Niech wytopi się trochę tłuszczu a boczek niech się przyrumieni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż minutę.
Na patelnię dorzuć pozostałe warzywa i smaż na średniej mocy palnika około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie wlej do warzyw rozbełtane i lekko doprawione solą i pieprzem jajka. Wymieszaj i zaczekaj do ich ścięcia.
Placki tortilli posmaruj z jednej strony odrobiną majonezu, aby trzymały się po zawinięciu. Nałóż jajecznicę z warzywami i zwiń jak dużego krokieta.
Tak zawinięte tortille usmaż na patelni grillowej, aż będą rumiane i chrupiące.
Możesz dodatkowo podać je z sałatą i świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz