To najlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :)
Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (16 sztuk):
- 450 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 275 g ciasta francuskiego
- kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj starte pieczarki i pół łyżeczki tymianku. Oprósz solą i pieprzem. Smaż na średniej mocy palnika około 8 minut, a następnie przełóż zawartość patelni do miski i wystudź. Do farszu pieczarkowego dodaj pół rozkłóconego jajka i bułkę tartą. Wymieszaj i dopraw solą pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Płat ciasta francuskiego przetnij wzdłuż na pół. Jeden brzeg posmaruj zimną wodą, aby po zwinięciu ciasto się skleiło. Wzdłuż drugiego dłuższego brzegu ułóż wałeczek uformowany z połowy farszu. Załóż ciasto na farsz i zwiń tworząc długi wałeczek, który następnie lekko spłaszcz. Tnij wałeczek ukośnie tak, aby powstało 8 pasztecików. Powtórz czynności z drugim kawałkiem ciasta.
Paszteciki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem, posyp resztą tymianku i opcjonalnie przyklej do każdego pasztecika po listku szałwii. Piecz przez 14 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz