grudnia 09, 2021

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami


To najlepsze z możliwych pasztecików na święta. Delikatne, idealnie kruche, no i z pieczarkami, które uwielbiam :)

Dodatek listków szałwii na pasztecikach jest totalnym srzałem w dziesiątkę. Smak szałwii super aromatycznie dopełnia paszteciki.


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (16 sztuk):

  • 450 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 jajko
  • 275 g ciasta francuskiego
  • kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Paszteciki z pieczarkami


Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj starte pieczarki i pół łyżeczki tymianku. Oprósz solą i pieprzem. Smaż na średniej mocy palnika około 8 minut, a następnie przełóż zawartość patelni do miski i wystudź. Do farszu pieczarkowego dodaj pół rozkłóconego jajka i bułkę tartą. Wymieszaj i dopraw solą pieprzem.


Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Płat ciasta francuskiego przetnij wzdłuż na pół. Jeden brzeg posmaruj zimną wodą, aby po zwinięciu ciasto się skleiło. Wzdłuż drugiego dłuższego brzegu ułóż wałeczek uformowany z połowy farszu. Załóż ciasto na farsz i zwiń tworząc długi wałeczek, który następnie lekko spłaszcz. Tnij wałeczek ukośnie tak, aby powstało 8 pasztecików. Powtórz czynności z drugim kawałkiem ciasta.


Paszteciki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem, posyp resztą tymianku i opcjonalnie przyklej do każdego pasztecika po listku szałwii. Piecz przez 14 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz