Dziś podzielę się z Tobą przepisem na ekstremalnie szybkie pierniczki. Ich przygotowanie to tylko 10 minut! Pieczenie też błyskawiczne, ponieważ trwa tylko 5 minut :) Po upieczeniu pierniczki twardnieją. Aby zmiękły wystarczy zamknąć je w jakimś pojemniku z kawałkiem świeżego jabłka :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (60-70 sztuk w zależności od wielkości foremek):
- 300 g. mąki pszennej + do podsypywania
- 70 g. cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 70 g. miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 75 ml. miodu
Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem. Wymieszaj z cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao.
Do wymieszanych sypkich składników dodaj jajko, miękkie masło i miód. Krótko wymieszaj, a następnie zagnieć na blacie gładkie ciasto.
Blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Ciasto rozwałkowuj podsypując je mąką, na grubość 5 mm. Wykrawaj foremkami ulubione świąteczne kształty i przekładaj na blaszki w niewielkich odstępach od siebie.
W dobrze nagrzanym piekarniku piecz każdą partię pierniczków przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz