Sernik rafaello - idealnie kremowy i delikatny. Swoim wyglądem pięknie ozdobi Twój świąteczny stół, a smakiem skradnie serca Twoich gości i najbliższych :)
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (12 porcji):
Spód
- 120 g. biszkoptów
- 80 g. mielonych blanszowanych migdałów
- 100 g. masła
- 50 g. białej czekolady
Masa serowa
- 750 g. mielonego twarogu sernikowego (z wiadereczka)
- 500 g. mleka (należy zważyć)
- 250 g. białej czekolady
- 200 g. wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżka żelatyny
Wierzch
- 125 g. serka philadelphia
- 30 g. cukru pudru
- 10 szt. pralinek rafaello
- blanszowane migdały
- wiórki kokosowe
Dno tortownicy o średnicy 22 cm. wyłóż papierem do pieczenia tak, aby jego brzegi wychodziły poza blaszkę. Zamknij tortownicę obręczą wypuszczając papier poza nią.
Biszkopty zmiel w młynku lub blenderze, wymieszaj z mielonymi migdałami. Masło i białą czekoladę postaw w rondelku na małym ogniu i mieszaj aż się rozpuszczą i połączą. Wlej do biszkoptów i wymieszaj dokładnie ręką. Wsyp spód do tortownicy i ugniataj dłonią zakrywając dokładnie dno. Wstaw do lodówki do stężenia spodu.
Twaróg sernikowy zmiksuj w dużej misce z cukrem pudrem.
Wiórki kokosowe zmiel jak najdrobniej.
Mleko wlej do garnka i postaw na niewielkim ogniu. Wrzuć połamaną na kostki czekoladę i wsyp cukier waniliowy. Podgrzewaj i mieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści. Dodaj wiórki kokosowe i żelatynę. Podgrzewaj aż masa będzie bardzo gorąca, ale nie zagotowuj jej. Upewnij się, że cała żelatyna się rozpuściła. Masę zdejmij z ognia.
Do twarogu wlewaj masę kokosową cały czas miksując mikserem. Gdy wszystko będzie już wymieszane wylej masę na przygotowany i zastygnięty spód.
Wstaw ostrożnie sernik do lodówki na całą noc.
Zastygnięty sernik wyjmij z tortownicy. Udekoruj serkiem philadelphia zmiksowanym z cukrem pudrem. Na wierzchu ułóż pralinki, migdały i posyp wiórkami.
Pierwszy raz widzę aby od razu wrzucać zelatyne - nie powinna najpierw napeczec ? I czy czekamy aż to wszystko ostygnie przed dodaniem do twarogu ?
OdpowiedzUsuń