Wypasiona kanapka, w której wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Musisz jej spróbować.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 4 kromki pieczywa tostowego XXL
- 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (możesz też użyć wędzony filet z piersi kurczaka)
- 8 grubszych plastrów gorgonzoli
- 6 plastrów pomidora
- duża garść świeżego szpinaku
- 2 duże garście listków bazylii
- 20 g. łuskanego słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- około 1/4 szkl. oliwy z oliwek
Słonecznik upraż na suchej patelni i wystudź. Czosnek pokrój w plasterki i wrzuć do moździerza. Dodaj słonecznik i oliwę. Rozdrobnij. Dorzuć bazylię i ugnieć na pastę. Możesz też zamiast w moździerzu zrobić ją blenderem.
Z wędzonego kurczaka powycinaj płaskie kawałki mięsa.
Na patelni grillowej obsmaż z obu stron pieczywo. Ułóż kromki na blaszce i posmaruj każdą pastą z bazylii. Następnie ułóż po 2 plastry gorgonzoli. Zapiekaj w 180°C przez 5-6 minut.
Na jednej z kromek ułóż listki szpinaku, połóż plasterki kurczaka i 2 plastry pomidora. Przykryj kolejną kromką i znowu szpinak, kurczak i pomidor. Ostatnią czwartą kromką zamknij kanapkę zapieczonym serem do dołu i dociśnij całość delikatnie. Wbij 2 patyczki do burgerów i przekrój całą kanapkę na pół.
To musi być pyszne! Świetne zdjęcie, kanapka wygląda smakowicie i pewnie tak smakuje... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne dodatki, a kanapka wygląda lepiej niż w restauracji. :))
OdpowiedzUsuń