Kolejny wielkanocny przepis. Nie może przecież zabraknąć tutaj na blogu przepisu na żurek, który osobiście uwielbiam. Koniecznie z jajkiem i białą kiełbasą!
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (4-5 porcji):
- 4 białe surowe kiełbaski
- 1/2 główki czosnku w łupinie
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1/4 mniejszego selera
- 1/2 pora
- kilka sztuk suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 litry wody
- 400 ml. zakwasu na żurek
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ząbki drobno startego czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Do wrzącej wody wrzuć obrane i pokrojone na kawałki warzywa, czosnek w łupinie oraz suszone grzyby. Dorzuć liście laurowe i ziela angielskie. Doprowadź całość do zagotowania, a następnie zmniejsz moc palnika tak, aby bulion tylko delikatnie się gotował. Przykryj częściowo garnek pokrywką i gotuj przez 2 godziny.
Odcedź bulion i przelej go z powrotem do garnka. Postaw na palnik i dodaj kiełbaski. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Wyjmij kiełbaski, odczekaj aż trochę przestygną i pokrój je w grubsze palsterki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną kiełbasę aż trochę się zrumieni. Dodaj kiełbasę do bulionu. Wlej zakwas żurkowy, dodaj majeranek, chrzan, starty czosnek i cukier. Dobrze wymieszaj i dopraw wstępnie żurek solą i pieprzem. Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu 15 minut.
Gotowy żurek odstaw na 30 minut. W tym czasie smaki się przegryzą. Podawaj z pieczywem i jajkami ugotowanymi na twardo lub na półtwardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz